top of page

Kunnen Lopen

Kunnen Lopen zijn loopsessies van een aantal kilometer ergens in Rotem. Het is een initiatief dat, aan iedereen die dat wil, de mogelijkheid geeft om in alle vrijheid te kunnen bewegen. U vaart er wel bij.

Mensen die kunnen lopen, kunnen ook zelf beslissen waar en wanneer ze aan hun gezondheid werken. Daar gaat het om. Het goede nieuws is dat iedereen kan leren lopen.

Om dit mogelijk te maken hebben sommigen ondersteuning nodig. Daarom wil ik zo veel mogelijk mensen stimuleren om mee te lopen, niet alleen voor uzelf maar ook voor degene die het kan gebruiken.

Is dit wel verantwoord om met onervaren personen te gaan lopen? Dit dan ook nog op harde ondergrond?!

Het antwoord is JAZEKER!

WETENSCHAP

Bescherming tegen artrose

Deze studie spreekt een algemeen geloof tegen nl. dat lopen een risicofactor is voor het ontwikkelen van artrose. Hier zien we dat onafhankelijk van leeftijd, BMI of geslacht artrose minder vaak voor komt bij een populatie die vaker kan lopen. Deze afbeelding komt uit een studie uit 2018. Het lijkt zelfs zo te zijn dat hoe meer men kan lopen, hoe minder mensen artose ontwikkelen.

bron

Statistiek tussen lopen en artrose

Sporten is gezond en men raadt ons aan om het 150 minuten per week te doen. Duurlopen is net zoals fiks wandelen een goede keuze: oa de knieën varen er wel bij. Of men nu loopt of wandelt: maakt niet uit voor de knie. Hardlopers lijden niet vaker aan knie- en heupartrose dan minder actieven, mogelijk zelfs minder.

 

bron: Gezondheid en Wetenschap

Hoe zit het met hardlopen? Er zijn meerdere langetermijnstudies bekend waaruit blijkt dat lopers geen verhoogd risico hebben op knieartrose, voor zover hun knieën bij het begin van hun loopcarrière gezond waren, zelfs als men loopt tot ver voorbij de middelbare leeftijd. Zelfs het lopen van marathons gaf geen extra risico. Lopers in een grote recente studie hadden minder risico op artrose (zowel knieën als heupen) dan minder actieve mensen. Deze studie berekende ook de impact van overgewicht, een bekende risicofactor voor atrose: elke toename van de body mass index met één eenheid (bv. van 27 naar 28) verhoogde de kans op artrose met 5%. Andere studies kwamen al tot gelijkaardige bevindingen op basis van beeldvorming (RX en MRI) bij langeafstandlopers.

bron (1)

bron (2)

bron (3)

 

Als u zelf wil leren lopen of andere aanmoedigen in deze uitdaging kom dan gerust mee op een van onze sessies. 

bottom of page