Voor de liefhebbers van cijfers:
- Hielpijn is de meest voorkomende voetklacht.
- Het komt vaker voor bij mensen ouder dan 45 jaar.
- 1 op 10 personen krijgt ooit last van pijn aan de onderkant van de hiel.
- 90% van de patiënten is geholpen met een behandeling zoals oefentherapie.
De ene hielpijn is de andere niet
Pijn aan de achterzijde van de hiel betreft meestal een probleem van de achillespees. Iets wat vaak bij sporters, maar evenzeer bij minder actieve mensen, wordt gezien. Deze pijn zal in het begin enkel ontstaan na een langdurige inspanning en verdwijnt weer wanneer je hebt gerust. Vervolgens ga je de pijn vaker ervaren. ’s Ochtends ontstaat de pijn die dan even vermindert om erna terug te komen na een langere belasting.
De andere vorm is pijn aan de onderkant van de voet. Dit ontstaat door een ontsteking aan een bindweefselband, die de bal van de voetzool met de hiel verbindt. De precieze oorzaak hiervan is nog steeds niet gekend. Risicofactoren die de kans op deze ontsteking vergroten zijn wel onderzocht en gevonden.
Gekende risicofactoren zijn:
- geen/weinig algemene fitheid
- hoog BMI of obesitas
- diabetes type 2
- roken
- overbelasting door te veel lopen/sporten
- zwakke voetspieren
- lange tijd rechtstaan
Het valt op te lossen
Nu komt het goede nieuws: bijna iedereen geraakt de hielpijn ook weer kwijt. Er is zelfs nog beter nieuws, want in de meeste gevallen behoeft deze klacht geen operatie. Zoals hierboven reeds vermeld werd, is 90% van de patiënten geholpen met oefentherapie.
Zo verloopt die oplossing
Je hebt hielpijn… en nu? Met oefentherapie is een overgrote meerderheid van de hielpatiënten geholpen. Een operatie blijkt zelden nodig. Je kinesist zal voor jou een oefenschema uitwerken en dit aanvullen met pijneducatie. Zo leert hij je hoe je pijnsysteem werkt en wat je lichaam je wel of vooral niet wilt vertellen. Het bespreken van jouw risicofactoren hoort hier ook bij. Verder geeft hij je tips, denk bijvoorbeeld aan een zitpauze nemen om een periode die je lang rechtstaat te onderbreken. Hou hierbij rekening met het feit dat de behandeling niet altijd dadelijk het gewenste effect heeft en je na 1 sessie waarschijnlijk nog niet van je hielpijn verlost bent. De behandeling kan weken, en soms wel maanden, doorzetten om je terug volledig pijnvrij te laten functioneren. Even volhouden dus…
Het is gelukt!
Je hielpijn is verleden tijd. Je hebt hier zo vaak voor getraind, het is zonde al dat harde werk teniet te doen. Hoe zorg je ervoor dat je pijnvrij blijft? Onderhoud thuis de oefeningen die je meekreeg van je kinesist en blijf jezelf motiveren. Wacht niet tot de pijn weer opspeelt, hoe verleidelijk dat ook is.
En deze ook nog: jouw risicofactoren. Je hebt ze al tijdens je kinésessies besproken. Wat heb je al gedaan om ze te verminderen, hoe ga je dat volhouden of misschien zelfs verbeteren?
Stel dat het niet werkt
Oefentherapie werkt meestal, maar helaas niet altijd. Je therapeut zal je blessure en je vooruitgang blijven evalueren. Als hij ziet dat er te weinig tot geen vooruitgang geboekt wordt, is de volgende stap aan de beurt: shockwave en eventueel een verwijzing naar een podoloog die je steunzolen kan aanmeten. In combinatie met oefentherapie zijn dit interventies die een operatie kunnen vermijden.
Comments