top of page

Waarom krachttraining

Bijgewerkt op: 24 aug. 2023

Waarom blijf ik hameren op krachttraining?


Wie al eens in mijn praktijk kwam, zal gemerkt hebben dat ik een enorme fan ben van krachttraining. Het is iets waar ik bij elke revalidatie aandacht aan besteed en waarvoor ik mensen zoveel mogelijk wil motiveren. Ik sta volledig achter het idee dat een goede gezondheid, nu en met het ouder worden, start met krachttraining.

In wetenschappelijke studies wordt dit meermaals aangetoond en daarom is de algemene richtlijn van het WHO dan ook om minstens 2x per week aan krachttraining te doen in de grote spiergroepen (rug, armen, benen).

Ik geef er graag een woordje uitleg bij.



"Doe minstens 2x per week aan krachttraining."


Wat is krachttraining precies?

Het is het trainen van specifieke spieren met als doel om hun kracht en grootte uit te breiden. Je doet fysieke oefeningen om je kracht en je uithouding te vergroten. Dit kan je doen met je eigen lichaamsgewicht of met tal van ander materiaal. Enkele gekende oefeningen met enkel lichaamsgewicht zijn:

  • push-ups

  • squats

  • sit-ups


Krachttraining versterkt je lichaam op dit moment en het bereidt je lichaam voor op een gezonde oude dag. Je doet dit gedurende heel je leven om in vorm te blijven en naarmate je ouder wordt ga je nog meer van de voordelen kunnen genieten. Van het opbouwen van een sterk lichaam kan je je hele leven genieten!

Krachttraining adolescent onder begeleiding van een kinesist
Krachttraining met begeleiding

Krachttraining biedt tal van voordelen voor …


… je spieren

Een van de belangrijkste voordelen van krachttraining is dat het helpt om de spiermassa en spierkracht te vergroten. Dit levert het grootste voordeel naarmate we ouder worden, omdat we vanaf +/- 30 jaar van nature spiermassa en -kracht verliezen. Krachttraining kan dit verlies helpen verminderen en zelfs omkeren, waardoor we sterker worden en beter in staat zijn om dagelijkse taken uit te voeren en daardoor de kans op blessures verminderen. Ook jongere mensen hebben voordelen van krachttraining, denk hierbij aan het verbeteren van (sport-)prestaties, lichamelijke paraatheid, …


… je gewrichten

Bovendien kan krachttraining bijdragen aan de verbetering van de botdichtheid, wat op zijn beurt kan helpen om het risico op osteoporose of botontkalking te verminderen. Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zwakker en kwetsbaarder worden, wat kan leiden tot breuken en andere verwondingen. Krachttraining kan de botdichtheid verhogen, waardoor het risico op dergelijke problemen wordt verminderd.


… je houding

Krachttraining zal bijdragen aan een verbeterde lichaamshouding en balans. Om vallen en struikelen te voorkomen is een goede houding en balans essentieel. Dit zal ervoor zorgen dat je zowel mobiel als stabiel blijft. Ook hiervoor ga je uit krachttraining je voordeel halen.


… je metabolisme

Een verhoogd metabolisme en meer vetverbranding krijg je ook door krachttraining. Door spiermassa te vergroten, kan het lichaam meer calorieën verbranden, zelfs in rust. Dit draagt bij aan een betere algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Nu en later.


… je mentale gezondheid

Krachttraining, en bij uitbreiding sport in het algemeen, gaan depressie en angstgevoelens tegen. In je hersenen komen hormonen (o.a. dopamine, serotonine en endorfine) vrij waardoor je stressgevoelens verlaagd worden en je je na een sessie krachttraining meer ontspannen zult voelen.


… je hele lichaam

Kortom, krachttraining biedt een wereld van voordelen voor je gezondheid en het welzijn van mensen van alle leeftijden. Het helpt je nu om je mentaal krachtig te voelen en je fitheid in een stroomversnelling te brengen. En wanneer je wat ouder wordt, zorgt krachttraining ervoor dat je lichaam sterk is gebleven en je je kans op blessures zo laag mogelijk houdt.


Krachttraining is het begin van een gezond bestaan, begin er vandaag nog aan!


Krachttraining van een 90 jarige bij een kinesist
Krachttraining kan op alle leeftijden

77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page